02 Apr Obiectivele Turciei pentru 2023 și 2053
Fostul primar al Istanbulului, Recep Tayyip Erdogan, care conduce Turcia din martie 2003, inițial ca premier, în prezent ca președinte cu prerogative extinse, și-a propus ca până în anul 2023, când se împlinesc 100 de ani de la crearea statului modern turc, să deschidă calea către era neo-otomană și să pună bazele ascensiunii țării sale și transformării ei într-o putere regională. În actuala calitate, de șef al guvernului și al statului turc, având posibilitatea de a rămâne la putere până în 2028, are dreptul constituțional de a trasa direcția țării sale prin prisma propriei sale viziuni, pe care a anunțat-o încă din anul 2011, pe când era premier.
Astfel, planul său de suflet, denumit “Viziunea Turcia 2023” sau „Noua Turcie”, prevede realizarea unor proiecte pe termen mediu și lung, aproape în toate domeniile. Per ansamblu, acesta vizează includerea țării în grupul primelor 10 mari economii ale lumii, creșterea PIB-ului la două trilioane de dolari (potrivit datelor Băncii Mondiale, în anul 2019 PIB-ul a fost 740 de miliarde $), creșterea volumului comerțului exterior la 1 trilion $, reducerea ratei șomajului la 5%.
Totodată, liderul turc își dorește reducerea dependenței țării sale de importurile energetice, motiv pentru care și-a propus, pe de o parte, să crească producția de energie regenerabilă și, pe de altă parte, să dețină trei centrale nucleare funcționale, până la centenar fiind prevăzută inaugurarea celei de la Akkuyu, din provincia sudică Mersin.
La capitolul infrastructură și comunicații, printre mega-proiectele lansate se numără transformarea orașului Istanbul într-un centru financiar important, construirea Canalului Istanbul între Marea Neagră și Marea Marmara (în valoare de un miliard de euro, care va permite tranzitarea unui număr mult mai mare de nave decât prin Strâmtoarea Bosfor), cel de-al treilea aeroport din Istanbul, dar și mii de kilometri de autostrăzi, căi ferate, tuneluri, poduri, inclusiv interconectări internaționale pentru creșterea capacităților de export.
Pe de altă parte, la expoziția Satellite 2020 de la Washington / USA, din 9-12 martie 2020, ministrul turc adjunct al infrastructurii și comunicațiilor, Omer Fatih Sayan, a subliniat că unul dintre obiectivele pentru 2023, care în curând va fi îndeplinit este transformarea Turciei din piață de consum în țară producătoare de sateliți de comunicații, primul de acest fel – TURKSAT 6A – urmând să fie pus în funcțiune până în anul 2022 și să furnizeze servicii de transmitere a programelor de televiziune, internet în bandă largă, transfer de date, servicii GSM pe continentele Asia, Europa și Africa.
Și-a propus ca țara sa să devină a 5-a cea mai mare destinație turistică, astfel încât să atingă pragul de 50 de milioane de vizitatori pe an, să obțină un venit de peste 50 de miliarde $ din acest sector de activitate, pe care vrea să îl transforme într-unul activ pe parcursul întregului an.
Creșterea vizibilității și contribuției Turciei în plan extern nu a fost ocolită de Recep Tayyip Erdogan, planul său incluzând obiectivul de a aduce probleme țărilor în curs de dezvoltare pe agenda globală și de a juca un rol activ în soluționarea acestora, atât prin utilizarea, în continuare, a instrumentelor sale de soft-power, cât și prin găzduirea de birouri regionale ale ONU, G20 și Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, pentru a se asigura că aceste organisme internaționale oferă soluții eficiente.
Planul liderului turc nu se încheie aici, acesta anunțând, încă din anul 2018, că a schițat planurile pentru anul 2053 – ce coincide cu aniversarea a 600 de ani de la cucerirea Constantinopolului, actualul Istanbul, și pentru anul 2071 – când se împlinesc 1.000 de ani de la înfrângerea Imperiului Bizantin în bătălia de la Malazgirt, din provincia estică Muș, care a permis turcilor segiuzici intrarea în Anatolia.
Think-tankul TASAM din Istanbul a definit viziunea liderului turc pentru Turcia anului 2053 drept un program – cadru pentru activitățile de interacțiune și educație specială, multidimensionale, destinate celui mai înalt nivel al funcționarilor publici, ONG-urilor, dar și opiniei publice. Viziunea 2053 va pune accent pe concurență, consolidarea capacităților, managementul resurselor umane.
Există voci care susțin că visul lui Recep Tayyip Erdogan va fi mult mai greu de dus la bun sfârșit, deoarece au apărut fisuri, generate de plecarea către alte partide a unui milion de membri din formațiunea căreia i-a fost președinte – Partidul Justiției și Dezvoltării, pierderea Istanbulului (considerat centrul economic al Turciei) la alegerile locale din 2019, dificultățile economice preexistente, la care s-au adăugat efectele măsurilor aplicate pentru combaterea COVID-19.
No Comments