01 Nov Trendul economiei turce în anul 2020
Unul dintre proiectele vizate de către președintele Recep Tayyip Erdogan în toată perioada de când se află la putere a fost acela de a crea o economie puternică la nivel mondial. Planul său nu vizează doar să aducă Turcia pe culmile gloriei, ci și ca el, personal, să recâștige suportul popular. Erdogan a încercat în ultimii trei ani să lanseze pachete de măsuri economice extraordinare: credite ieftine pentru populație, proiecte gigantice de infrastructură care, în timp, s-au dovevit a nu fi soluții potrivite pe termen lung. Problemele economice au persistat, lipsa locurilor de muncă și inflația menținându-se la procente înalte.
Cu toate acestea, potrivit unui sondaj realizat în luna decembrie 2019 de Bloomberg, 65% dintre analiștii economici care au participat la studiu au evaluat pozitiv perspectivele de creștere a economiei Turciei, considerând că aceasta va depăși economiile cu cea mai rapidă creștere precum China și India.
Totuși, în 2020 economia turcă a resimțit și va resimți în continuare efectele unor sancțiuni economice din partea SUA și UE, ale unor decizii greșite în economia internă, ale cheltuielilor militare din acțiunile întreprinse împotriva Siriei și Libiei, precum și ale recentei crize sanitare – pandemia de SARS-CoV-2. Astfel, economia turcă se va confrunta cu neproductivitate economică din cauza investițiilor unilaterale doar în sectorul construcții, scăderea puterii de cumpărare și creșterea prețurilor la alimente de bază datorită inflației ridicate (12,4% în luna februarie), deficit comercial și bugetar din cauza dependenței de importuri și scăderii cu 30% a investițiilor străine în Turcia în anul 2019, criză valutară și scăderea rezervelor (până la cel mai scăzut nivel din 2009, din cauza Băncii Centrale a Turciei care a vândut dolari pentru a proteja artificial lira), șomaj ridicat în rândul tinerilor (14% în luna ianuare).
Faptul că economia Turciei nu funcționează conform așteptărilor este confirmat chiar și de Berat Albayrak, ministru al bugetului și finanțelor, anticipând pentru 2020 o creștere economică de doar 5,5%. Pe de altă parte, conform prognozelor Uniunii Europene, economia turcă nu ar fi într-o suferință majoră, anticipând creșteri de 3,1% în 2020 și 3,5% în 2021, dar în condițiile asumării unor riscuri potențiale: agravarea situației geopolitice a țării, tensiuni regionale, sancțiuni accentuate, investiții externe sub aștepări.
Deși, potrivit FMI, rezervele externe ale Turciei, cu excepția aurului, erau de 77,4% miliarde USD la sfârșitul lunii februarie 2020, iar cerințele sale de finațare pentru anul în curs sunt estimate la 170 miliarde de dolari, Economist Intelligence Unit consideră că Turcia are nevoie de finanțare externă, așteptându-se la o recesiune pe întreaga perioadă a anului 2020 în Turcia, ale cărei sectoare turist și agricol se vor prăbuși, în contextul colapsului economic generat de pandemia de COVID-19. Însă președintele turc a refuzat un eventual ajutor din partea FMI, considerând că acesta nu va face decât să îndatoreze și mai mult țara.
Ministrul turc al finanțelor și trezoreriei, Berat Albayrak, a declarat că Turcia este în măsură să depășească impactul pandemiei COVID-19, acreditând datoriile sale scăzute, forța de muncă numeroasă și calificată și o infrastructură puternică de producție. În plus, în luna martie, Guvernul de la Ankara a prezentat un pachet de sprijin de 100 de miliarde de lire (15 miliarde de dolari) care vizează reducerea efectelor economice ale pandemiei și care include amânarea taxelor fiscale, împrumuturilor și plăților de asigurări sociale, precum și stimulente pentru cetățenii turci și întreprinderile mici și mijlocii. Un alt plan al liderului turc destinat redresării economice vizează atragerea aurului populației în bănci, Rafinăria de Aur din Istanbul lansând un proiect în acest sens, împreună cu 12 bănci comerciale.
Potrivit unu sondaj Reuters, economia Turciei va crește în anul 2021 cu 3,7%. Moody’s a plasat însă Turcia drept una dintre cel mai puțin capabile să depășească șocul cauzat de pandemie și a insistat că economia sa va crește cu doar 0,8% în 2021 după contractarea din acest an.
No Comments