Implicarea Turciei în Afganistan

Implicarea Turciei în Afganistan

Pe fondul revenirii talibanilor la conducere în Afganistan, după retragerea trupelor americane, puterile lumii se luptă pentru a-și exercita influența. În timp ce statele occidentale consideră instalarea Guvernului Taliban un dezastru strategic, Turcia intenționează să transforme această situație într-o oportunitate, prin asumarea unui rol stabilizator și de mediere.

În calitate de membru NATO cu legături istorice și etnice puternice în Afganistan, Turcia a fost prezentă în zonă cu trupe non-combatante încă din 2001. Ankara încearcă să-și demonstreze contribuția la NATO prin combinarea identității sale islamice și a rolului său unic în Alianță, pentru a deschide un ”canal de dialog” cu talibanii. În acest context, Turcia ar fi dezvoltat legături strânse inclusiv cu unele miliții talibane, ceea ce i-ar putea oferi posibilitatea de a menține o prezență în Afganistan, fără costuri politice și militare.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat, la finalul lunii august 2021, că activitatea diplomatică a Turciei va continua la Kabul, în ciuda faptului că țările membre NATO și-au retras reprezentanțele. Ankara și-a evacuat personalul militar, însă un grup tehnic a rămas în țară pentru a asigura securitatea aeroportului internațional Hamid Karzai, din Kabul. Cu toate acestea, talibanii s-au opus cererii Turciei de a menține controlul asupra aeroportului din Kabul și au avertizat că vor considera Turcia ca stat ocupant. În ciuda avertismentului talibanilor, Ankara încearcă, de asemenea, să obțină sprijin din partea Pakistanului și Ungariei pentru a-și îndeplini misiunea.

Experții în politică externă sunt de părere că demersul Turciei îi oferă oportunitatea extinderii influenței sale în regiune. Prof. Ahmet Kasim Han, expert în relații afgane la Universitatea Altinbas din Istanbul, consideră că, prin relația cu talibanii, președintele turc urmărește să devină un mediator al Afganistanului pe relația cu alte state, intenționând să evite izolarea și sancționarea noului regim de către comunitatea internațională.
În plus, legăturile vechi cu Afganistanul, bazate pe moștenirea otomană, îi oferă președintelui Erdogan o șansă de a-și sprijini propriul partid, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), care a avut o relație solidă cu guvernele anterioare afgane.

Deținerea controlului asupra aeroportului ar putea atrage oportunități de dezvoltare a relațiilor economice cu talibanii și ar permite mărfurilor turcești ieftine să inunde piața afgană, oferind în același timp firmelor de construcții turce aliniate AKP contracte ce au drept scop reconstruirea țării devastate de conflict.
În plus, această poziționare ar îmbunătăți inclusiv relațiile tensionale ale Turciei cu SUA și NATO, precum și capacitatea de a preveni afluxul de refugiați afgani către Turcia.
Totuși, talibanii nu dețin încă controlul total al aeroportului pentru a asigura securitatea de care are nevoie Turcia, care nu-și poate permite pierderi în rândul forțelor sale.

Mai multe probleme structurale vor împiedica probabil rolul ambițios al Turciei în Afganistan. În primul rând, Ankara va trebui să lupte cu valul de refugiați afgani care se îndreaptă spre granița de est a Turciei. Pe plan intern, ”febra” naționalistă și tensiunea anti-imigranți, combinate cu o situație economică precară și numeroase eșecuri politice în gestionarea pandemiei Covid-19, precum și recentele incendii de vegetație din sudul Turciei, îl obligă pe președintele turc să fie precaut.

Acțiunile unilaterale ale Turciei în Siria, Libia și Azerbaidjan evidențiază o direcție de politică externă care este din ce în ce mai reacționară și oportunistă. Comunitatea internațională nu a decis încă cum să reacționeze față de noul regim taliban și privește cu prudență implicarea Turciei în Afganistan. Turcia ar putea fi atrasă într-un angajament militar costisitor și izolată încă o dată, din cauza intereselor economice vizate și în încercarea de ”a intra în grațiile aliaților”. Dacă situația din Afganistan continuă să se deterioreze sau să scape de sub control, planul președintelui turc ar putea fi umbrit de criza în creștere a refugiaților sau de impunerea unui guvern extremist.

No Comments

Post A Comment