16 Nov Turcia – Rusia, parteneri sau rivali
La finalul lunii septembrie 2021, a avut loc la Soci o întâlnire între președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus, Vladimir Putin. Cei doi lideri au discutat despre situația din nord-vestul Siriei, unde cele două state susțin tabere opuse.
Turcia se teme că, dacă Rusia își continuă atacurile aeriene, este posibil să apară un nou val de refugiați sirieni la granițele țării. În Turcia, populația manifestă sentimente contradictorii față de cei 3,6 milioane de refugiați sirieni care trăiesc în țară. Având în vedere că la finalul întâlnirii nu au fost date declarații în legătură cu acest subiect, cel mai probabil cei doi lideri nu au ajuns la un acord comun cu privire la situația din Idlib.
Comunicările oficialilor au vizat detalii privind cooperarea economică și militară. Turcia a anunțat că va efectua demersuri în vederea cooperării cu Rusia, în vederea construirii unor avioane de luptă, nave și submarine militare.
Rusia ar putea fi, de asemenea, implicată în construcția celei de-a doua și a treia centrale nucleare din Turcia, care ar urma să fie puse în funcțiune până la sfârșitul anului 2026, dar și a unei platforme terestre și maritime pentru a lansa rachete spațiale.
Anunțul celor doi privind colaborarea în dezvoltarea tehnologiilor pentru submarine și motoare cu reacție este semnificativ, în special pentru securitatea regiunii Mării Negre.
De-a lungul timpului, Turcia și Rusia au avut o relație complexă și neobișnuită, deoarece în unele problematici au acționat ca parteneri, iar în altele sunt rivali. Deși Ankara și Moscova se află de părți opuse în Siria, președintele Erdogan a apreciat cooperarea militară a Turciei cu Rusia ca fiind de mare importanță, într-un afront la adresa NATO. Acest lucru arată că Erdogan ignoră politicile Alianței față de Rusia, acționând sfidător în ceea ce privește interesele Turciei. Faptul că Turcia, membru NATO, cumpără arme și se angajează în cooperare militară cu Rusia subminează credibilitatea Alianței.
Amenințarea cu sancțiunile impuse de SUA nu a reușit să-l descurajeze pe Erdogan să achiziționeze sisteme S-400. Acesta exclude ”să facă un pas înapoi” în privința livrării celui de-al doilea lot de sisteme rusești de apărare antiaeriană de tip S-400. Din contră, cei doi lideri au discutat despre ”cum să aducă la cel mai înalt nivel” cooperarea militară turco-rusă.
Această situație riscă să tensioneze și mai mult relațiile Ankarei cu Washingtonul, care a impus anul trecut sancțiuni Turciei, din cauza achiziționării sistemului rus de apărare antiaeriană de tip S-400. Statele Unite au exclus, totodată, Ankara din programul de producție al avionului invizibil F-35, din cauza unor temeri cu privire la posibilitatea dezvăluirii secretelor tehnologice ale avionului.
În relația Erdogan-Putin există totuși divergențe, cum ar fi poziționarea contrată a Turciei față de anexarea Crimeii sau cu privire la conflictele regionale (de la Siria și Libia până la Ucraina și Caucaz). În 2020, Turcia și Ucraina au semnat un aocrd de schimb, în baza căruia Ankara va furniza drone Kievului și va primi motoare pentru elicopterele T129 Atak ale Turciei. În războiul prelungit din Libia, Rusia și Turcia susțin părți opuse în conflictul civil.
Așadar, în ciuda cooperării militare, relațiile dintre guvernele președinților autocrați ai Turciei și Rusiei rămân imprecise. Conform unor analiști în politica turcă, pierderea orientării strategice în politica externă împiedică Turcia să aprecieze suficient provocarea geopolitică a prezenței militare ruse în vecinătatea granițelor sale.
Cooperarea militară turco-rusă ar putea fi interpretată ca fiind o etapă în îndepărtarea Turciei față de NATO și creșterea dependenței față de Rusia. Ultimele acțiuni ale Turciei, care vizează legături mai strânse cu Rusia, ar putea fi concepute pentru a-l constrânge pe președintele american, Joe Biden, să-și reducă din influență.
No Comments