Poziția Turciei la summitul NATO de la Vilnius

Poziția Turciei la summitul NATO de la Vilnius

În perioada 11-12 iulie 2023, în Lituania a avut loc summitul NATO, organizat în contextul invaziei ruse în Ucraina. Printre concluziile enunțate în cadrul summitului, se regăsește decizia Franței de a furniza rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei, înaintarea Kievului către Melitopol, Berdiansk și Bahmut sau susținerea Turciei în ceea ce privește aderarea Suediei la NATO.
În acest context, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis faptul că Turcia va sprijini candidatura Suediei în cadrul organizației, rămânând necesar doar acordul Ungariei. Anunțul a fost efectuat în urma discuțiilor purtate de către președintele turc, Recep Tayyip Edogan și premierul suedez, Ulf Kristersson, în ajunul întâlnirii șefilor de stat.

Decizia Turciei a fost numită de Kristersson un ”pas foarte mare”, subliniind că acesta a fost scopul pe care l-a vizat timp îndelungat.
În ceea ce privește aderarea Suediei la NATO, șeful Alianței a evitat să ofere un răspuns precis, adăugând că președintele turc ”a fost de acord să impulsioneze ratificarea în Parlament cât mai curând posibil”. Totodată, a oferit exemplul Finlandei, a cărei aderare a fost ratificată în două săptămâni de către Parlamentul turc.
Anterior summitului, liderul american, Joe Biden, a purtat discuții cu omologul său turc, declarând ulterior că este ”pregătit să lucreze cu președintele Erdogan și Turcia la îmbunătățirea apărării și descurajării în zona euro-atlantică”. Ca urmarea a sprijinului acordat de Turcia statului suedez, Washingtonul a declarat că intenționează să continue demersul referitor la transferul de avioane F-16 către Ankara.

Premierul britanic, Rishi Sunak, a comentat decizia Turciei, declarând că ”acesta este un moment istoric pentru NATO” și că așteaptă ”cu nerăbdare să ureze bun venit Suediei în Alianță”.
O declarație emisă după discuțiile dintre NATO, Turcia și Suedia a precizat că cele două state vor lucra îndeaproape în ”coordonarea împotriva terorismului” și că accentul va fi pus, de asemenea, pe stimularea relațiilor comerciale bilaterale. De asemenea, a fost specificat faptul că Suedia va sprijini activ eforturile de revigorare a procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, inclusiv modernizarea uniunii vamale UE-Turcia și liberalizarea vizelor. În plus, s-a raportat că ”Stockholm a asigurat Ankara că nu va sprijini organizațiile teroriste” și că va fi creat un nou mecanism de securitate bilateral între Turcia și Suedia.

Acordul dintre cele două state a fost pronunțat după ce liderul turc și-a întrerupt discuțiile cu Stoltenberg și Kristersson pentru a participa la o întâlnire paralelă cu Charles Michel, președintele Consiliului European. Ulterior întrevederii, Michel a precizat că au fost explorate ”oportunitățile viitoare de a readuce cooperarea UE-Turcia în prim plan și a redinamiza relațiile noastre”.
Noua poziție a Turciei cu privire la aderarea Suediei la NATO a fost criticată de către Rusia, Viktor Bondarev, șeful Comisiei pentru apărare și securitate din Consiliul Federației Ruse declarând că Turcia se transformă într-o ”țară neprietenoasă”, ca urmare a presiunii exercitate de către Alianță.
Totodată, în cadrul summitului a avut loc o întrevedere între liderul turc și premierul grec, cei doi luând decizia de a relua discuțiile bilaterale la nivel înalt și salutând un nou ”climat pozitiv” în relațiile tensionate dintre cele două state.

No Comments

Post A Comment