Politica externă a Turciei în contextul războiului israeliano-palestinian

Politica externă a Turciei în contextul războiului israeliano-palestinian

Similar poziției adoptate în cadrul conflictului ruso-ucrainean, statul turc a optat, inițial, pentru menținerea unei poziții neutre în conflictul israeliano-palestinian, atât în eventualitatea obținerii unui rol de mediator, cât și cu scopul conservării relațiilor diplomatice cu Israelul, restabilite în luna august a anului anterior.
În acest sens, în prima parte a lunii octombrie, liderul turc a inițiat multiple discuții cu omologii săi regionali, președintele statului israelian, Isaac Herzog și președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmoud Abbas. Totodată, ministrul turc al afacerilor externe, Hakan Fidan și șeful politic al organizației teroriste Hamas, Ismail Haniyeh, au abordat, telefonic, aspecte referitoare la posibilitatea eliberării ostaticilor civili.

Cu toate acestea, acțiunile Israelului ca răspuns la atacul Hamas (07.10.2023), soldate cu numeroase decese în rândul populației civile, au condus către degradarea relațiilor bilaterale turco-israeliene, Recep Tayyip Erdogan declarând susținerea Turciei pentru cauza palestiniană și organizația Hamas și criticând, de asemenea, demersurile Israelului și sprijinul acordat acestuia de către statele occidentale.
Astfel, liderul turc a descris Hamas ca fiind un ”grup de eliberatori care își apără pământurile”, subliniind că Turcia va utiliza toate mijloacele politice, diplomatice și militare necesare pentru obținerea unei soluții pașnice. Suplimentar, a anunțat anularea vizitei sale în Israel, planificată în contextul evenimentelor din Fâșia Gaza.
În aceeași notă, șeful de stat turc a punctat necesitatea ca actorii non-regionali să renunțe la sprijinul acordat Israelului, încurajând cooperarea dintre țările musulmane cu scopul obținerii unei încetări a focului și protejării stabilității în regiune.
Poziționarea Turciei în contextul actualului conflict a fost reiterată de către Recep Tayyip Erdogan la data de 15.11.2023, prin numirea Israelului ”stat terorist”, similar declarațiilor efectuate de lider în anul 2017, pe fondul deciziei SUA de recunoaștere a Ierusalimului ca fiind capitala statului ebraic.

În același context, Turcia și Israel au decis ca ambasadorii din cele două state să fie rechemați, liderul turc declarând că relațiile diplomatice bilaterale vor continua, conform reglementărilor vizând diplomația internațională. Cu toate accestea, președintele turc a punctat încheierea oricărui contact cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.
În ceea ce privește relația cu comunitatea internațională, Erdogan a precizat (02.12.2023) că membri ai Organizației Cooperării Islamice și ai Ligii Arabe se vor deplasa în Statele Unite ale Americii pentru a discuta posibila soluționare a conflictului din Gaza, ca urmare a participării la întrevederi cu reprezentanți ai Organizației Națiunilor Unite și autorități din Barcelona, Londra și Paris, în intervalul octombrie-noiembrie 2023.

Retorica șefului de stat a fost reafirmată la 04.12.2023, prin avertizarea ce a vizat statul israelian, președintele specificând că Israelul ”va plăti un preț foarte mare” în cazul în care va încerca să elimine membri ai organizației Hamas de pe teritoriul Turciei. În plus, a făcut referire la ”soluția celor două state”, care presupune atât înființatrea statului israelian, cât și cea a statului palestinian, menționând că ar fi singurul mijloc de eliminare a amenințărilor existente și a încetării conflictului în curs. A subliniat, totodată, că Turcia și națiunile islamice continuă să coopereze pentru a obține pacea durabilă în regiune, declarându-se ”în favoarea unei încetări permanente a focului și nu a unei pauze umanitare”.
De asemenea, în ziua următoare (05.12.2023), în cadrul summitului Consiliului de Cooperare al Golfului, desfășurat la Doha, liderul turc a punctat faptul că Israelul nu ar trebui ”să scape nepedepsit” ca urmare a crimelor de război comise în Fâșia Gaza.

No Comments

Post A Comment