25 Aug POLITICI DE INVESTIȚII ÎN ASIA CENTRALĂ ÎN PERIOADA PANDEMIEI
Asia Centrală traversează o perioadă de recesiune economică puternică care s-a instalat mai rapid decât anticipat din cauza pandemiei de COVID-19. Accelerarea răspândirii virusului a condus la reinstituirea restricțiilor de circulație în Kazahstan și în Uzbekistan, în iulie și august. Kazahstanul înregistrează cele mai ridicate niveluri de infectare din regiune, cu aproape 100.000 de cazuri. Uzbekistanul are peste 31.000 de cazuri, Kîrgîzstanul peste 40.000 de cazuri, motiv pentru care a luat în considerare reimpunerea restricțiilor de circulație, însă a renunțat din considerente economice.
Regiunea – teren de confruntări geopolitice?
Criza sanitară ar putea avea un efect geopolitic profund în regiune, în condițiile în care SUA și UE se concentrează pe provocările proprii în contextul pandemiei, iar China și Rusia ar putea utiliza acest context pentru a-și crește influența în regiune.
Rusia se află însă într-o poziție dificilă, fiind grav afectată de pandemie, ca urmare a scăderii prețului petrolului și izbucnirii de proteste.
În schimb, China face progrese în îndeplinirea obiectivelor sale strategice în toate cele 5 state central-asiatice. Guvernul de la Beijing a promis să le sprijine în gestionarea provocărilor economice și de securitate generate de pandemie. Experții chinezi anticipează că Asia Centrală va deveni „unul dintre cele mai importante terenuri de confruntare între marile puteri pentru obținerea de influență”.
SUA are interese economice semnificative în Asia Centrală, îndeosebi în Kazahstan, dar și în Uzbekistan – după schimbarea conducerii din această țară, în urmă cu 3 ani. Cu toate acestea, investiții directe americane în sectoare strategice ale economiilor statelor central-asiatice depind de existența unor interese diplomatice din regiune.
Kazahstanul are un plan pentru gestionarea dificultăților economice
Guvernele țărilor din Asia Centrală au adoptat de la început măsuri dure pentru a limita răspândirea virusului, dar încetinirea economiilor în 3 țări exportatoare de petrol – Kazahstan, Uzbekistan și Turkmenistan – a fost accentuată de prăbușirea prețului petrolului pe piața mondială. În același timp, Kîrgîzstanul și Tadjikistanul au pierdut un procent ridicat provenit din remitențele trimise de diaspora din Rusia.
Banca Mondială estimează o contracție a economiilor țărilor din regiune cu 5,4% în acest an.
Kazahstanul este puternic dependent de resursele de hidrocarburi, dar guvernul a decis majorarea la 62 de miliarde de dolari a sumei alocate Fondului Național
– un fel de rezervă strategică înființată în anul 2000, pentru a diminua impactul volatilității prețurilor pe piața petrolului, gazelor naturale și mineralelor. Astana dispune de resursele necesare pentru a depăși dificultățile economice din perioada pandemiei, alocând în luna mai pentru planul de redresare economică 12 miliarde $ (8,6% din PIB), cel mai mare procent alocat de țările membre ale Uniunii Economice Eurasiatice.
Planul vizează creșterea comerțului regional și stimularea sectorului construcțiilor, îndeosebi prin construirea de noi spitale și alte funcții publice. Planul mai include investiții în sectorul agricol, minier (Kazahstanul este unul dintre cei mai mari producători din lume de uraniu, titaniu, aluminiu și cupru), procesator, logistic, digitalizarea economiei și dezvoltarea tehnologică.
Planul ar putea avea implicații regionale importante, în cazul în care ar atrage investiții străine. Guvernul intenționează să întocmească un proiect de lege privind investițiile la scară largă, fapt care ar putea asigura condiții bune pentru companiile internaționale pe piața kazahă.
No Comments