13 Aug Cooperarea Turciei cu Ungaria – Unde conduce iliberalismul?
Relațiile bilaterale dintre Turcia și Ungaria se bazează pe o prietenie îndelungată și tradițională, în perioada modernă relațiile politice și economie dintre ambele țări dezvoltându-se după căderea blocului socialist și schimbarea de regim din 1989 în Ungaria. Aflat în funcția de prim-ministru al Ungariei din 2010, Viktor Orban, s-a declarat ca fiind un admirator al liderilor politici puternici și autoritari. Din perspectiva sa, statele iliberale precum Turcia, Rusia, China sau Singapore sunt modele de succes demne de urmat, care pot să asigure succesul unei națiuni.
Guvernul Viktor Orban a susținut de-a lungul timpului mai multe demersuri ale Turciei:
- În 2013 a declarat că acțiunile Turciei îndreptate împotriva protestatarilor care criticau conducerea de la Ankara erau justificate;
- În 2015 a susținut politica turcă în ceea ce privește criza refugiaților;
- În 2017 Viktor Orban a fost primul șef de guvern din UE care l-a felicitat pe președintele Erdogan pentru referendumul privind schimbarea constituției;
- 2018 Primul ministru din Ungaria a fost primul lider din UE care a transmis urări după ce Recep Erdogan a fost reales președinte;
- În 2019 Ungaria a blocat rezoluția UE care urma să condamne fără echivoc invazia Turciei în Siria și atacurile din regiunile controlate de kurzi.
- Nu de puține ori, în cadrul întâlnirilor cu șefii de stat din țările vorbitoare de limbi turcice din Asia Centrală, premierul Ungariei a subliniat în repetate rânduri că ungurii ar fi de origine huno-turcă și că limba maghiară ar fi înrudită cu cele turcice, aspect infirmat de istorici.
Atitudinea susținătoare a premierului ungar a fost motivată de poziția Turciei ca cel mai important partener al UE în vederea soluționării crizei refugiaților și a combaterii terorismului inslamist. Actuala doctrină a Ungariei în politica externă se referă la faptul că țara se află de o mie de ani în câmpul de forță dintre trei poli – Germania, Rusia și Turcia – motiv pentru care relațiile cu aceste state necesită o atenție deosebită. Din punct de vedere economic, Turcia joacă un rol secundar pentru Ungaria. Volumul schimburilor comerciale urmează să crească datorită livrărilor de gaze din Turcia în Ungaria prin conducta ruso-turcă Turkish Stream, dar și datorită comerțului de arme. Ungaria intenționează, de asemnea, să-și echipeze armata și prin achiziția de arme din Turcia.
Pe lângă acestea, Viktor Orban are și interese eonomice personale în Turcia, fiind prieten cu omul de afaceri Adnan Polat, fost președinte al clubului de fotbal Galatasaray Istambul.
Kerim Has, analist politic turc din Moscova, consideră că Rusia ar putea împinge Turcia și Ungaria să-și întărească legăturile. Ambele țări au încheiat acorduri de mai multe miliarde de dolari cu statul rus și participă la proiectul de conducte Turkstream, pe care Rusia îl folosește pentru a trimite gaze naturale în Turcia și țări din Europa de Est, inclusiv Ungaria.
Totodată, cei doi lideri ai statelor membre NATO și-au împins țările spre autoritarism, intrând frecvent în discuții cu aliații lor europeni.
Adoptarea modelului autoritar promovat de regimul de la Ankara de către un stat membru al Uniunii Europene precum Ungaria a atras criticile Bruxellesului, care considerp democrația iliberală, ”fără stat de drept”, un afront la adresa valorilor fundamentale care au stat la baza creării uniunii și condamnă îndepărtarea Budapestei față de dogmele Europei Occidentale, transmițând de asemenea Ankarei că relațiile bilaterale vor continua să se mențină tensionate până când va respecta valorile democrației și ale statului de drept.
No Comments