20 Oct Turcia, actor redutabil în Balcanii de Vest
Ediția din 2021 a Barometrului Balcanilor de Vest, comandat de Consiliul Cooperării Regionale, indică faptul că Uniunea Eruopeană rămâne partenerul comercial preferat de 72% dintre cetățenii regiunii. UE este însă urmată de Turcia (36%), Rusia (35%) și China (34%) în acest clasament. De asemenea, rezultatele sondajului de opinie au relevat că în ansamblul regiunii Balcanilor Occidentali, Turcia este percepută drept țara care a acordat cel mai important suport în perioada pandemiei de COVID-19 (prin furnizarea de echipamente medicale, sprijin financiar sau alt tip de donații), după UE și China. De remarcat că un sfert dintre albanezi au apreciat că Ankara a oferit cel mai important sprijin din acest punct de vedere. Turcia a înregistrat scoruri bune de imagine și în Bosnia și Herțegovina, dar și în Kosovo, unde s-a pozționat pe poziția a doua după UE.
Un alt studiu realizat în august 2021 de Consiliul European pentru Relații Externe a evidențiat că 12% dintre cetățenii sârbi consideră Turcia ca ”un stat aliat” (definit ca stat care împărtășește interesele și valorile Serbiei), iar 56% cred că Turcia este ”un partener necesar” (cu care Belgradul trebuie să coopereze din punct de vedere strategic). În acest clasament, Turcia a fost devansată doar de Rusia și China și, fapt important, se află la egalitate cu Uniunea Europeană.
Cercetările sus-menționate nu fac decât să confirme că Turcia își păstrează o imagine pozitivă în regiunea vest-balcanică, care reprezintă un element imporant al politcii sale externe din ultimii 20 de ani. În statele din regiune cu populație majoritar musulmană, este normal ca Ankara să se bucure necondiționat de o imagine bună, date fiind puternicele legături istorice și culturale. Turcia urmărește însă să își crească prestigiul și în țări precum Serbia și Muntenegru.
Activitățile calendarelor de soft power și de diplomație publică precum Agenția Turcă de Cooperare și Coordonare, Institutul Yunus Emre, Fundația Maarif, Directoratul pentru Afaceri Religioase, Turkish Airlines, Halkbank și Ziraat Bank, ca și proiectele de infrastructură ale oamenilor de afaceri turci, contribuie la ameliorarea relațiilor Turciei cu Balcanii de Vest.
Vizitele recente efectuate în regiune de președintele Recep Tayyip Erdogan și de ministrul turc al afacerilor externe, Mevlut Cavușoglu, demonstrează interesul crescut al Turciei de a se proiecta ca actor furnizor de stabilitate, caracaterizat de o viziune constructivă, care favorizează dialogul, ajutorul și cooperarea. Cu prilejul mini-turneului pe care l-a realizat la sfârșitul lunii august în Bosnia și Herțegovina și Muntenegru, Erdogan a subliniat că țara sa acordă o importanță deosebită dezvoltării Balcanilor de Vest în pace și stabilitate și susține toate eforturile pentru menținerea structurii multiculturale a regiunii. Din perspectiva liderului turc, prezența sa la Sarajevo și Podgorica arată responsabilitatea Turciei față de țările vest-balcanice. Erdogan este așteptat să efectueze o vizită oficială și în Serbia până la sfârșitul anului 2021, așa cum a declarat omologul său de la Belgrad, Aleksandar Vucic, după întrevederea pe care cei doi au avut-o la Istanbul, în 18 septembrie.
Securitatea, stabilitatea și dezvoltarea Bosniei și Herțegovinei sunt esențiale pentru Ankara. La întrevederea cu membrii președinției tripartite a BiH, președintele Erdogan a confirmat sprijinul pentru intregrarea statului vest-balcanic în organizațiile euro-atlantice, declarând totodată că integritatea teritorială, unitatea politică și suveranitatea BiH sunt elemente-cheie pentru pacea în regiune. Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, Sefik Dzaferovic, membrul bosniac al Președinției BiH, și-a exprimat recunoștința pentru atitudinea Turciei, punctând că aceasta ”nu cere nimic de la BiH, ci doar oferă ajutor”. La rândul său, Milorad Dodik, membrul sârb al Președinției BiH, a reliefat că Ankara încearcă constant să ajute țara prin proiectele eocnomice de infrastructură sau în alte domenii.
În BiH, Erdogan a participat la redeschiderea vechii moschei Bascarsija din Sarajevo, restaurată de Turcia după o muncă de 6 ani. De asemenea, a participat la nunta fiicei lui Bakir Izetbegovic, președintele partidului SDA, aspect care reflectă relațiile excelente pe care le întreține cu liderii din regiune.
În prima sa deplasare oficială în Muntenegru, Erdogan a evidențiat că Turcia se află printre primii 10 investitori ai micuțului stat vest-balcanic. Agenția Turcă de Cooperare și Coordonare a efectuat până în prezent 339 proiecte și activități în Muntenegru cu o valoare de peste 20 milioane de dolari. Totodată, Centrul Cultural Yunus Emre a format aproape 1.690 de studenți. Președintele Milo Djukanovic a elogiat Turcia pentru ”înțelegerea profundă a deficitului de stabilitate” din Balcanii de Vest și a necesității de a-l depăși prin procesele de integrare europeană și euro-atlantică.
La întâlnirea de la Belgrad cu Mevlut Cavușoglu, șeful diplomației turce, președintele Aleksandr Vucic a salutat intensificarea investițiilor companiilor turcești în Serbia, precum și investițiile realizate în unele zone sub-dezvoltate ale statului vest-balcanic. Autostrada Belgrad-Sarajevo este un element principal al cooperării bilaterale. Unele proiecte realizate urmăresc integrarea regiunii Sandzak. În Serbia, Cavușoglu a participat și la deschiderea primului Consulat General din Novi
Pazar, oraș deosebit de important pentru Turcia și musulmanii din regiunea Sandzak, înființat de Ishakoglu Isa Bey, fondatorul capitalelor Sarajevo și Skopje. La acest eveniment isotric pentru Turcia, președintele Erdogan a adresat un mesaj video ”fraților” din Sandzak, pe care îi consideră o punte de prietenie între Tucia și Serbia. În Novi Pazar, exemplul Turciei va fi urmat de Bosnia și Herțegovina, care se pregătește să deschidă o misiune diplomatică în orașul din sud-vestul Serbiei.
Este limpede că Ankara își dorește să rămână un actor indispensabil în regiunea Balcanilor de Vest, iar pentru a-și îndeplini acest obiectiv, ține să își evidențieze atuurile. Astfel, agenția turcă de știri Anadolu, condusă de Serdar Karagoz, care, după preluarea mandatului, a efectuat prima sa vizită externă în Bosnia, în contextul prezenței în luna august a lui Erdogan la Sarajevo, a transmis că Turcia:
1) nu se implică în politica externă și internă a statelor din zonă;
2) urmărește îndeaproape evoluțiile pozitive din areal și susține orice innițiativă în care regiunea își poate rezolva propriile probleme;
3) își menține o poziție de ”stat comercial”, relevant fiind că în ciuda pandemiei, nu s-a înregistrat o scădere semnificativă a schimburilor comerciale;
4) abordează chestiunile regionale cu prudență și echilibru, pentru prezervarea societăților multiculturale, multietnice și multireligioase, nerezumându-se la a privi problemele doar în termeni de identitate și religie (exemplul Consulatului de la Banja Luka, capitala Republicii Srpska, cu populație majoritar sârbă);
5) nu are o agendă ascunsă în zonă, nu este un actor care perturbă locul, principala miză fiind beneficiile reciproce și menținerea constantă a prezenței turce în Balcani.
No Comments