08 Apr Politica Turciei în Ucraina – rol de mediator
Membră NATO, cu legături strategice și economice puternice atât cu Moscova, cât și cu Kievul, Turcia se implică în agresiunea rusă împotriva Ucrainei, în încercarea de a minimiza riscurile, dar și de a profita de posibilele oportunități.
Turcia s-a numărat printre actorii internaționali care s-au oferit în repetate rânduri să acționeze ca mediator. Președintele Recep Tayyip Erdogan nu este doar în contact regulat cu părțile implicate în conflict, ci și cu partenerii NATO. În acest sens, Turcia a depus toate eforturile pentru a transfera conflictul de pe câmpul de luptă în domeniul diplomației. Chiar dacă nu au dat rezultate, întrevederile părților aflate în conflict care au avut loc în Turcia post-invazie au fost considerate un succes diplomatic.
Dacă poziția Turciei pare uneori contradictorie, aceasta se datorează faptului că Turcia jonglează între Rusia și NATO, atât geografic, cât și diplomatic. După achiziționarea sistemelor rusesești de rachetă S400, relațiile cu partenerii NATO au fost afectate negativ.
De o perioadă lungă de timp, Turcia a derulat legături atât cu Rusia cât și cu Ucraina, încercând să-și echilibreze relațiile cu ambele țări. Turcia a construit un parteneriat strategic cu Ucraina, al cărui accent principal este reprezentat de cooperarea în materie de armament. Cu toate acestea, parteneriatul economic cu Ucraina depășește cu mult cooperarea în plan militar. În 2021, Turcia a fost cel mai mare investitor străin din Ucraina, cu un volum de investiții de 4,5 miliarde de dolari, iar peste 700 de companii turcești sunt active în acest stat.
Rusia este prietenă cu Turcia, dar și o rivală geopolitică veche. Apropierea Rusiei de PKK, este un iritant major pentru Turcia, iar în Siria, Rusia și Turcia au fost adversari. Spre deosebire de relațiile îndoielnice cu Statele Unite și Uniunea Europeană, relațiile directe turco-ruse s-au dezvoltat constant în ultimul deceniu, în ciuda tuturor conflictelor geopolitice dintre ele. Expansionismul naționalist și anti-occidental al Ankarei, îi determină pe naționaliștii turci să simpatizeze cu Rusia.
Războiul din Ucraina constrânge conducerea de la Ankara să ia o poziție clară împotriva Rusiei. Chiar dacă Turcia nu se află în centrul războiului de agresiune rus actual ea ar putea fi grav afectată de consecințele acestuia. De aceea, scopul Turciei este de a evita un conflict mai larg, dar și de a menține relațiile stabile și prospere cu fiecare țară.
Prin rolul de mediator în acest conflict, președintele Erdogan dorește să-și sporească reputația și să extindă rolul Turciei la nivel regional și global, prin realizarea unui echilibru între influența ucraineană și rusă în regiune. Din punct de vedere strategic, Turcia ar fi în avantaj dacă ar păstra o legătură strânsă cu Rusia, militând în același timp pentru o Ucraina independentă.
Ca membru NATO în acest rol de mediator, cu interese în favoarea Rusiei, Turcia pare să intre într-un conflict de interese. Președintele turc a explicat că țara sa își va onora angajamentele față de NATO, dar, în același timp, nu își poate ignora interesele naționale în regiune. În ciuda poziției ocazionale anti-occidentale a Turciei, mulți speră că războiul declanșat de Rusia va determina o aropiere mai mare a Turciei față de NATO.
Prin actul de echilibru între NATO și Rusia, Turcia urmărește să profite la maximum de pe urma conflictului, fără a îndepărta niciuna dintre părți.
No Comments