În cadrul vizitei efectuate în vara acestui an de președintele Turciei în Ungaria, s-au creat premisele pentru consolidarea cooperării dintre cele două state, delegațiile având pe agenda de discuții subiecte precum securitatea energetică și extinderea NATO. Cu toate că Turcia a decis să ratifice aderarea Suediei la NATO, Ungaria tergiversează adoptarea vreunei decizii în acest sens. Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a afirmat că problma ar urma să fie reluată în sesiunea parlamentară de toamnă, însă până în prezent, la aproximativ 2 săptămâni de la reînceprea activității, subiectul nu a fost cuprins pe agenda de lucru a aleșilor. Pretextând criticile Suediei la adresa nerespectării normelor democratice de către Guvernul Orban, Ungaria continuă să întârzie dezbaterea aderării țării scandinave la blocul militar, decizia fiind motivată și de relațiile apropiate ale Budapestei cu Ankara și Moscova.
La reuniunea din vară, oficialii turci și ungari au convenit asupra prioritizării cooperării dintre cele două state. În consecință, o altă vizită a președintelui turc la Budapesta este programată pentru luna decembrie, când va avea loc ședința consiliului strategic la nivel înalt, în cadrul căreia, se prefigurează semnarea unui angajament care să vizeze stabilirea unui parteneriat strategic prioritar și acordarea de asistență reciprocă în situații de urgență. Întrucât o parte semnificativă a gazoductului Turkish Stream tranzitează Turcia, rolul indispensabil al Ankarei în asigurarea securității energetice a Ungariei va deveni și mai pregnant, odată cu intrarea în vigoare a contractului de transport de gaze naturale din Azerbaidjan, dar și cu începerea livrărilor din Turkmenistan către Europa.
De altfel, la încceputul acestui an, Ungaria și-a consolidat cooperarea strategică cu numeroase state exportatoare de petrol, printre care se numără și Azerbaidjan, Turkmenistan, Turcia, Federația Rusă și Serbia, cu scopul de a-și asigura securitatea energetică. Pentru Budapesta, aprovizionarea cu gaze naturale reprezintă o chestiune de extremă importanță, este bine planificată pe termen scurt și lung, iar negocierile în acest sens au constituit un punct prioritar pe agenda Guvernului, chiar și anterior crizei combustibililor, în contextul declanșării războiului din Ucraina.
No Comments